top of page

Først Liverpool, nå Manchester United. Hva med Kroenke?

To store, amerikanskeide engelske klubber er ute for salg. Hvorfor er det sånn? Og vil Kroenke følge opp med det samme å legge Arsenal ut for salg?

Mange av de amerikanske eierne av toppklubber har tjent pengene sine gjennom finansmarkedene. De (og menneskene rundt dem) er eksperter på å lese markedene. Finne klubber som er undervurdert, og selge dem når de tror de har nådd toppverdi.

Europeisk Superliga

To tredjedeler av en klubbenes inntekt kommer fra TV penger og oss tilskuere som er villig til å bla opp rundt ca 1000,- kr for en kampbillett på en lørdags ettermiddag.

Siden Premier League ble til, har TV pengene økt dramatisk hvert eneste år.

Men Tv abonnementer har stagnert i mange år, og på grunn av levekostnadskrisen i UK synker antallet abonnenter – en nedgang på 255 000 i andre kvartal 2022. Bare i Norge så har Viasat tapt masse penger pga for dyre avtaler som ingen vil kjøpe.

Det siste tiåret har økningen i TV-penger hovedsakelig vært drevet av utenlandske avtaler.

Med Skys fallende seertall, måtte klubbene se andre steder for å øke inntektene. Det var da den europeiske superligaen kom inn.

Fansen demonstrerte heldigvis mot dette, og etterlot klubbene svært få alternative ruter for å øke inntektene.

Siden Emirates åpnet, har Arsenal kun hatt 3-4 «ekte» prisstigninger (ekskludert økninger på grunn av moms eller reverseringer.

Den nevnte levekostnadskrisen betyr at mange mennesker ikke har penger til luksusunderholdning – fotball, konsert og andre sportsbilletter, ferier osv.

Arsenal lider for tiden av et stort tilbud og etterspørsel, men dramatisk økning av billettprisene f.eks til neste år vil være et stort selvmål siden Arsenal endelig har sportslig fremgang nå og Arsenalfansen har endelig begynt å lage liv igjen på Emirates.

Den eneste måten klubbene kan øke inntektene i disse dager er å utvide sin stadion eller bygge en større stadion. Dette vil ikke skje på Emirates uansett.

Så uten disse kampinntektene eller TV-inntektene, samt at superligaen gikk fløyten så kan du forstå hvorfor investorer kanskje tror fotballinntektene har nådd toppen.

Statlig investering og blodpenger fra Emiratene.

Den siste innvirkningsfaktoren er økningen i statlige investeringer.

Med slike som Newcastle, Manchester City og PSG nå eid av oljestater, blir det stadig vanskeligere for “selvopprettholdte” klubber å konkurrere. Jeg som Arsenal fan vil heller at Liverpool skal vinne PL en at blodpengedopete City vinner. Det samme ville Liverpool fansen sagt om oss.

Utenlandske fans er ofte raske til å hoppe inn på neste “suksessklubb”. Nå ser du plutselig mange barn i London som har Haaland drakt. Dette ville du aldri sett for 15-20 år siden.

Hvis Citys dominans fortsetter (ved siden av potensielt Newcastles), vil vi begynne å se fanskaren til “tradisjonelle” klubber avta etter hvert som nye, yngre fans begynner å støtte de såkalte fake klubbene.

Så hva betyr dette for Arsenal?

Men vil det være nok for Kroenke’s å selge? Muligens ikke.

Hvis vi fortsetter på vår framgang og holder tak i våre talentfulle unge spillere som Saka, Saliba og Martinelli så vil suksess følge. Og med suksess vil det komme en økning i inntektene.

Champions League-fotball, mer fra draktprodusenter, mer fra draktsponsorer, nye globale partnere osv.

Manchester United og Liverpool kan bli solgt i løpet av de neste månedene. Kroenke vil nok ikke selge klubben før om 5-6 år, men hvem vet?

Hva trur du?

0 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page